Chleb z bekonem i oliwkami

Chleb z bekonem i oliwkami
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.21)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

  • 180 g mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 3 jajka
  • lekko roztrzepane
  • 120 g roztopionego masła
  • 100 g oliwek bez pestek
  • w plasterkach
  • 100 g boczku w paskach
  • podsmażonego
  • 100 g startego gruyera lub 125 g startego parmezanu
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu (niekonieczne)

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 180°C. Formę do chleba natłuść i posyp mąką. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia do miski. Wymieszaj z pieprzem. Utrzyj jajka z mąką. Dodaj roztopione masło. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dobrze. Przełóż masę do formy. Piecz 45 minut, aż wetknięta w ciasto wykałaczka będzie sucha. Lekko ostudź. Wyjmij z formy. Pokrój i podawaj jako przystawkę do drinków.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Kasiakalkol 2 lata temu

Wspaniały chlebek, lecz z tego co widzę bardzo czasochłonny do wypieku. Ostatnio przerzuciłam się na ekologiczną żywność i tylko biopieczywo pojawia się w mojej kuchni. Ja do moich chlebków używam mieszanek firmy Gronpiek, zdrowych i ekologicznych w dodatku wszystkie składniki znajdują się w środku, a czas przygotowania i pieczenia jest krótki co bardzo mi odpowiada. Myślę że powinnyście też spróbować.

sweet dreadi 6 lat temu

Ciekawy przepis, skorzystam!

Ja ostatnio piekę chleb w automacie i zachwyca mnie jego zapach o poranku :)
Zapraszam również do mnie: [link=przepis na chleb]http://amu-am.blogspot.com/2011/10/swiezy-chlebek.html[/link]

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE