Chleb chłopski

Chleb chłopski zobacz Chleb chłopski 2018-06-19 12:26:49
Chleb chłopski
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 2 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml letniej wody
  • ½ łyżeczki cukru pudru
  • 20 g oleju np. rzepakowego, słonecznikowego, ja dodałam oliwy z oliwek
  • 300 g zakwasu
  • 20 g soli (ok. 4 łyżeczek)
  • 200 g jasnej mąki żytniej
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy olej, zakwas i pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto w wysokiej misce ok. 10 minut, najlepiej używając robota zaopatrzonego w hak, bo ciasto jest dość rzadkie. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy czystą ściereczką na ok. 45 minut, do czasu, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wylewamy ciasto na stolnicę i podsypując mąką (ja zwykłą, pszenną) formujemy jeden duży, bądź dwa mniejsze bochenki. Pozostawiamy do wyrośnięcia przykryty ściereczką najlepiej już na blasze, na której chleb będziemy piekli. Potrwa to znów ok. 45 minut. Do piekarnika wstawiamy na sam dół naczynie z wodą, lub spryskujemy wnętrze piekarnika wodą (ja zawsze używam naczynia z wodą). Wstawiamy chleb, który wcześniej nacinamy, i zmniejszamy temperaturę do 210 stopni. Pieczemy 20-30 minut, do czasu, aż pukany w spód wyda głuchy dźwięk. Studzimy na metalowej kratce.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE