Tarta cytrynowo-malinowa

Tarta cytrynowo-malinowa
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko Maliny (odc.21)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:


Ciasto
szklanka masła (225g)
1/3 szklanki cukru (75g)
4 żółtka
2 szklanki mąki (220g)
1 łyżeczka soli

Wierzch
skórka 1 cytryny.
1/3 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
½ szklanki cukru (115g)
4 jaja
1 szklanka śmietanki kremówki (240 ml)
maliny

Przygotowanie
Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dolać żółtka, przesiać mąkę i sól, wyrobić ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na gruby placek. Przełożyć do foremki, docisnąć wałkiem i ponownie wstawić do lodówki na godzinę. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, następnie wystudzić.
Przygotować masę cytrynową do tarty. Do miski zetrzeć skórkę z cytryny. Dolać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, cukier i jaja. Wymieszać, dolać śmietanę kremówkę. Dokładnie ubić. Wylać na wystudzony spód ciasta. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C, aż masa się zetnie. Gdy potrząśnie się foremką, środek tarty powinien być miękki. Wtedy wyjąć ciasto, masa zetnie się pod wpływem własnej temperatury. Następnie schładzać przez 30 minut. Przełożyć na talerz i na wierzchu ułożyć koncentryczne koła z malin tak, aby owoce zakryły całą masę cytrynową.

© Anna Olson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE