Śniadaniowa kasza jęczmienna

Śniadaniowa kasza jęczmienna
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 300 g kaszy jęczmiennej mazurskiej
  • 500 ml napoju owsianego
  • 2 łyżki masła
  • 200 g migdałów
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml soku jabłkowego
  • 1 nasiono zielonego kardamonu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Kaszę lekko podprażyć w rondelku. Zalać mlekiem owsianym, dodać masło i gotować, aż będzie miękka.

Migdały wysypać na patelnię i podprażyć.

W tym czasie wyciąć gniazdo nasienne z jabłek i pokroić w 0,5 cm plastry. Na patelnię wylać miód i sok jabłkowy i lekko rozgniecione nasiona kardamonu. Dodać jabłka i gotować na wolnym ogniu, aż sok się zredukuje i zrobi się z niego gęsty syrop. Kaszę nałożyć do miseczek, na niej ułożyć jabłka, polać sosem z patelni. Całość posypać posiekanymi, podprażonymi migdałami.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE