Ciabatta bez wyrabiania

Ciabatta bez wyrabiania zobacz Ciabatta bez wyrabiania 2018-06-19 12:26:49
Ciabatta bez wyrabiania
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 3 filiżanki mąki
  • 1,5-2 filiżanki bardzo ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki drożdży
  • 0,25 łyżeczki octu z czerwonego wina
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • czarnuszka

Kalkulator wag i miar

Przepis

Składniki szybko połącz w misce, przykryj wilgotną ściereczką i zostaw w cieple na 3 do 15 godzin.
Wysmaruj kamionkową miskę oliwą i wysyp ją mąką i czarnuszką. Obsyp blat mąką, wylej wyrośnięte ciasto z miski i przy pomocy szerokiego noża i palców, sklej z niego nieforemny bochenek. Przełóż ciasto do kamionkowej miski, z góry obsyp je czarnuszką. Przykryj pokrywką. Włóż do pieca nagrzanego do 220 stopni C na 35 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i dopiecz jeszcze ok. 20 minut podnosząc temperaturę do 240 stopni C.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

karolina512 4 lata temu

WYGLĄDA PYSZNIE ZARAZ JADĘ DO SKLEPU PO PRODUKTY.

AlicjaAB 7 lat temu

Ciabatka prosta i smaczna! Ja piekłam w naczyniu zaroodpornym i tez wyszło.

Warmianka2 7 lat temu

przepraszam-jak radzi kolega z Wrocławia:)

Warmianka 7 lat temu

ja dzis mam zamiar zrobic i zostawic na noc a jutro upiec w keksowce tak jak radzi kolezanka z Wrocławia! dziekuje

mateuszekp1 7 lat temu

Ja piekłem w różnych naczyniach. Najlepiej wychodzi w keksówce bo chleb jest foremny i łatwo pokroić go na kromki. Foremkę przykrywam folią aluminiową.

mimoza 7 lat temu

wyglada pysznie,nie mam miski kamionkowej,sprobuje w garnku

mateuszekp 7 lat temu

Przepis jest świetny. Polecam wszytkim

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE