Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 225 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 125 ml espresso
  • 225 niesłonego masła w kawałkach
  • 155 g cukru
  • 4 jajka
  • lekko roztrzepane

Kalkulator wag i miar

Przepis

Podgrzej piekarnik do 175°C. Tortownicę posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Od spodu zawiń w folię na wypadek przeciekania. Czekoladę i kawę roztop w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż masa będzie gładka i dodawaj kawałki masła. Dodaj cukru. Gotuj miksturę 1 – 2 min, aż będzie gorąca.
W misce roztrzep jajka. Dodaj je do czekoladowej mikstury ciągle mieszając. Wlej masę do tortownicy przez sitko. Piecz około 40 min. Wyjmij ciasto z piekarnika i studź przez 5 min. Następnie oddziel je nożem od brzegów tortownicy. Poczekaj, aż ciasto ostygnie zupełnie. Zawiń je w folię i odstaw do lodówki na noc (maksymalnie dwie noce). Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń je i wyłóż na talerz pół godziny przed podaniem. Ciasto można udekorować malinami, bitą śmietaną lub polewą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE