Chrupiące bezy

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 białka jajek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka wanilii (wody pomarańczowej lub syropu klonowego)
  • 1/8 łyżeczki winianu potasu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ubij białka z solą, dodaj wanilię i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna. Wymieszaj winian potasu ze zwykłym cukrem i powoli dodawaj do białek, łyżeczka po łyżeczce. Piana ma być sztywna, a cukier powinien rozpuścić się. Przesiej cukier puder i mąkę kukurydzianą. Delikatnie dodaj te składniki do piany i wymieszaj dokładnie. Wyłóż pianę formując bezy na blachę pokrytą pergaminem. Piecz w temperaturze 110°C, aż bezy uzyskają kremowy kolor i będą chrupiące, czyli godzinę – półtorej. Wyjmij je z piekarnika. Ostudź. Przechowuj w szczelnym pojemniku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE