Tarta z kaszanką, gruszką, karmelizowanymi szalotkami i orzechami

Tarta z kaszanką, gruszką i orzechami zobacz Tarta z kaszanką, gruszką i orzechami 2018-06-19 12:59:47
Tarta z kaszanką, gruszką i orzechami
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty

Składniki:

  • Ciasto:
  • 100 g mąki gryczanej
  • 100 g maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
  • 1 jajo
  • 100 g masła
Farsz:
  • 4 kaszanki
  • 1 gruszka
  • 6 szalotek
  • ½ szklanki orzechów włoskich
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 2 jaja
  • 150 ml śmietany gęstej
  • ok. 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wsypujemy do malaksera lub wysypujemy na stolnicę mąkę, robimy w na środku dołek, do którego wlewamy rozkłócone jajo z łyżką śmietany. Na około układamy kawałki masła i rozcieramy składniki palcami. W malakserze miksujemy wszystko, aż masa zacznie się sklejać w kulę, w razie potrzeby dodajemy więcej śmietany. Zawijamy kulę w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Szalotki kroimy na ćwiartki i przesmażamy na maśle aż lekko pociemnieją i zmiękną, doprawiamy je łyżką miodu i szczyptą soli. Gruszki kroimy w drobną kostkę i na koniec smażenia cebulki dodajemy je na patelnię, krótko razem przesmażamy, doprawiamy pieprzem i ściągamy do wystudzenia. Kaszankę obieramy z flaka, kroimy na mniejsze kawałki i na oleju przesmażamy. Dodajemy majeranek, ostrą paprykę, sól i pieprz. Na koniec dodajemy cebulkę z gruszką i orzechy włoskie, które warto wcześniej obrać ze skórek. Mieszamy i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni. Ciasto na spód do tarty rozwałkowujemy, wykładamy nim formę do tart i nakłuwamy. Przestudzoną masę z kaszanki rozkładamy na cieście i zalewamy jajami rozkłóconymi z 150 ml śmietany. Wstawiamy do pieca na ok. 45 minut. Serwujemy na gorąco lub po wystudzeniu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE