Scones z żurawiną, szybką konfiturą morelową i twarożkiem

Scones z żurawiną, konfiturą i twarożkiem zobacz Scones z żurawiną, konfiturą i twarożkiem 2018-06-19 13:00:51
Scones z żurawiną, konfiturą i twarożkiem
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków
  • 50 g dobrego masła
  • 1 jajo
  • 100 ml mleka
  • 50 g żurawiny suszonej lub rodzynek
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • ew. 2 łyżeczki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • czubek łyżeczki soli
  • 0,5 kg moreli lub brzoskwiń
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 laska cynamonu
  • twarożek śmietankowy naturalny

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Najlepiej dwa razy, żeby była dobrze napowietrzona. Dodajemy proszek do pieczenia. Jajo rozkłócamy z mlekiem i dolewamy ok. 2/3 do dołka zrobionego w mące. Do dołka dodajemy pastę z wanilii. Na brzegach mąki układamy masło pokrojone w kostkę. Całość obsypujemy cukrem i solą. Rozcieramy całość palcami tworząc kruszonkę. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie się lepić dodajemy po trochu mleko z jajkiem. Część mieszanki mleczno-jajecznej zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dodajemy bakalie i zagniatamy chwilę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką lub foremkami krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy ok. 10 minut. W tym czasie obieramy brzoskwinie lub morele, kroimy je w kawałki, przekładamy do rondelka. Zasypujemy cukrem, dodajemy imbir, cynamon i podgrzewamy, aż całość będzie przypominać w konsystencji dżem, cukier się rozpuści, owoce puszczą sok i odparuje trochę płynu. Ciepłe bułeczki scones można podawać z ciepłą konfiturą i twarożkiem, lub wszystkie składniki dania jeść po przestudzeniu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE