Kluski leniwe z serem

Kluski leniwe z serem zobacz Kluski leniwe z serem 2018-06-19 12:28:45
Kluski leniwe z serem
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 1.90

Przygotował:

Brygida Kosel

Seria kulinarna:
Teraz Brygida! (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ser biały, żółtka, cukier waniliowy utrzeć na jednolitą masę. Z białek ubić sztywną pianę – trzeba pamiętać o dodaniu szczypty soli. Wszystkie składniki dokładnie i delikatnie wymieszać.
Do powstałej masy dodać mąkę, dzięki temu kluski nie zrobią się gumowate. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać więcej mąki. Ciasto jest gotowe, gdy zacznie odstawać od brzegów miski.
Z przygotowanej masy uformować wałeczki o średnicy około 2 cm, spłaszczyć je i pokroić w ukośne kluski. Wrzucić do gotującej, osolonej wody.
W tym czasie przygotować zasmażkę. Na rozgrzaną patelnię wysypać tartą bułkę i dodać masło. Podsmażyć na złoty kolor.
Gdy leniwe wypłyną na wierzch, wyjąć je łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Polać przygotowaną wcześniej zasmażką. Można posypać je również cukrem lub cynamonem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

gosiek31 2 lata temu

[quote animka napisał(a) 05.05.2012 18:49]
Mnie też ciasto się lepiło ale wcale się tym nie przejęłam, mianowicie na stolnicy z mąką ciasto od razu dało się zwałkować i przestało się kleić ponieważ obtoczyłam je mąką.Ta informacja tylko dla tych, których prześladuje ciągle lepiące się ciasto do dłoni. Kluski wyszły mięciutkie i całkiem smaczne jak na pierwszy mój raz Ps. wałeczki sama zrobiłam za to pianę ubił mój mężczyzna ;P
[/quote]


dzieki za rade z obtaczaniem bo ciasto faktycznie kleilo sie do rak ale kluseczki wyszly pierwsza klasa :-)

tomeksss 2 lata temu

Nie kluski leniwe, tylko leniwe pierogi. Leniwe, bo szybko się robią w porównaniu do pierogów a pierogi, bo maja farsz w sobie. Właśnie dlatego leniwe pierogi, takie dla tych, którym się nie chce zarabiać ciasta, wałkować, wycinać, lepić.

co_pichcisz_doktorku? 5 lat temu

Pychota! Zrobilam dokladnie wg przepisu i wyszly idealne! Palce lizac!!!

animka 6 lat temu

Mnie też ciasto się lepiło ale wcale się tym nie przejęłam, mianowicie na stolnicy z mąką ciasto od razu dało się zwałkować i przestało się kleić ponieważ obtoczyłam je mąką.Ta informacja tylko dla tych, których prześladuje ciągle lepiące się ciasto do dłoni. Kluski wyszły mięciutkie i całkiem smaczne jak na pierwszy mój raz Ps. wałeczki sama zrobiłam za to pianę ubił mój mężczyzna ;P

Zara 6 lat temu

pierwsze pierogi jakie zrobiłam...wyszły świetne... na starość będę je non stop robić, bo rozpływają się w ustach...uzębienia nie trzeba:)

martunia820 6 lat temu

Przepis naprawdę super;)))
Szybko się robi ok.5min, ja dodałam 1,5 białka i ok. 170g mąki, nie wyrabiałam ręcznie tylko mikserem i wyszły naprawdę boskie! Nie rozpadały się i były mięciutkie.
Do gotującej się wody zawsze dodaje olej, nie kleją się do siebie, nie tylko leniwe, ale makaron i pierogi;)))

Serdecznie polecam i dziękuję za świetny przepis!!!

Kasia K 6 lat temu

ja przepisu nie polecam. 150 g mąki na te proporcje? Ja musialam dodac ok 300 zeby ciasto w ogole odkleilo sie od rąk. Ostatecznie wyszły twarde i prawie nie czuć sera. Nastepnym razem dodam mniej jajek i troszke tłuszczu do ciasta , myslę ze sie ładnie uformują.

gośc 6 lat temu

miala Pani rację wyszły przepyszne,polecam :)

jolciatp 6 lat temu

Zrobiłam - dokładnie tak jak w przepisie - WYSZŁY WSPANIAŁE !!!!!
Moja rodzinka zjadła wszystko :-)

anka1984 6 lat temu

Ciasto nie mogło odkleić mi się od rąk,kiedy wciąż dodawałam więcej i więcej maki zrobiły sie twarde.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE