Tort Pavlova z pianką marshmallow

Tort Pavlova z pianką marshmallow
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Bezy

Przepis

Składniki:
Bezy:
8 białek dużych jaj od kur z wolnego wybiegu
szczypta soli morskiej
400 g miałkiego cukru

Pianka marshmallow
½ porcji pianki marshmallow – pomiń skrobię kukurydzianą i cukier puder – zrób ją tuż przed składaniem tortu (patrz osobny przepis)

Owoce:
600 g sezonowych owoców jagodowych (najlepsze są poziomki lub morwa, ale mogą być inne)
1 łyżka soku z cytryny
1 czubata łyżka miałkiego cukru
1 łyżka octu balsamicznego
2 gałązki świeżej mięty

Krem Chantilly:
1 laska wanilii
2 łyżki miałkiego cukru
400 ml śmietany kremówki
200 ml jogurtu greckiego

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 130 stopni C z termoobiegiem. Przy pomocy miksera stacjonarnego ubij białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, po trochu dodaj cukier. Ustaw na najwyższe obroty i miksuj 8 minut, aż cukier się rozpuści (rozetrzyj pianę w palcach, by sprawdzić czy jest gładka).
Wyłóż 2 blachy papierem do pieczenia i na każdym narysuj koło o średnicy 24 cm. Podziel pianę między blachy i rozprowadź na obrysie, następnie łyżką uformuj wierzchołki i esy-floresy. Piecz 1 h 20 min, potem wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezy do ostygnięcia.
Gdy przyjdzie pora składać tort, zrób piankę marshmallow i fantazyjnie rozłóż ją łyżką na bezach. Ładną bezę zachowaj na wierzch, tę mniej atrakcyjną połóż na paterze jako spód.
Najładniejszą połowę owoców odłóż na bok, resztę oczyść z szypułek i włóż do miski. Dodaj sok z cytryny, cukier i ocet balsamiczny, wymieszaj i odstaw na 10 minut do zmacerowania.
Tymczasem zrób krem Chantilly. Wlej śmietanę do miski, dodaj cukier i ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż na pół laski wanilii. Ubij ręcznie niezbyt sztywno, a następnie wmieszaj jogurt.
Nałóż ¾ kremu na spód tortu i delikatnie rozsmaruj na bezie. Wyłóż zmacerowane owoce wraz z sosem i przykryj drugą bezą. Udekoruj resztą kremu, posyp owocami i listkami mięty oberwanymi z gałązek. Podawaj od razu.

© Jamie Oliver




 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE