Jabłecznik

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 6
- Czas przygotowania:
- 1 godzina
Przygotowanie:
Składniki:Ciasto:
200g mąki
200g manny
200g cukru
200g masła
szczypta soli
torebka drożdży w proszku
Nadzienie:
800g jabłek (renety i golden)
łyżka rodzynek sułtańskich
łyżeczka rumu
łyżeczka orzechów piniowych
szczypta cynamonu w proszku
starta skórka z jednej cytryny
Do przygotowania tortownicy i dekoracji:
żółtko
szklanka mleka
20g masła
Przesiewamy mąki i drożdże na stolnicę, dodajemy mannę, cukier, masło w kawałkach i sól; wyrabiamy ciasto koniuszkami palców, rozkruszamy ciasto dłońmi, mieszamy bez ugniatania; powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji grudkowatej (wiele małych kuleczek).
Przygotowujemy nadzienie:
Zamaczamy rodzynki w rumie; obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne, grubo ścieramy na tarce, wkładamy do miseczki, dodajemy pokrojone orzechy piniowe, startą skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu, odsączone rodzynki. Tortownicę smarujemy masłem i wkładamy połowę rozkruszonego ciasta, rozprowadzając tak, żeby ciasto zachodziło na brzegi tortownicy; dodajemy nadzienie jabłkowe, zasypujemy pozostałym ciastem. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i zalewamy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º Celsjusza.
Źródło:

Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze