Jabłecznik

Jabłecznik
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 3.00
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina

Przygotowanie:

Składniki:
Ciasto:
200g mąki
200g manny
200g cukru
200g masła
szczypta soli
torebka drożdży w proszku

Nadzienie:
800g jabłek (renety i golden)
łyżka rodzynek sułtańskich
łyżeczka rumu
łyżeczka orzechów piniowych
szczypta cynamonu w proszku
starta skórka z jednej cytryny

Do przygotowania tortownicy i dekoracji:
żółtko
szklanka mleka
20g masła

Przesiewamy mąki i drożdże na stolnicę, dodajemy mannę, cukier, masło w kawałkach i sól; wyrabiamy ciasto koniuszkami palców, rozkruszamy ciasto dłońmi, mieszamy bez ugniatania; powinniśmy otrzymać ciasto o konsystencji grudkowatej (wiele małych kuleczek).

Przygotowujemy nadzienie:
Zamaczamy rodzynki w rumie; obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne, grubo ścieramy na tarce, wkładamy do miseczki, dodajemy pokrojone orzechy piniowe, startą skórkę z cytryny, szczyptę cynamonu, odsączone rodzynki. Tortownicę smarujemy masłem i wkładamy połowę rozkruszonego ciasta, rozprowadzając tak, żeby ciasto zachodziło na brzegi tortownicy; dodajemy nadzienie jabłkowe, zasypujemy pozostałym ciastem. Wyrównujemy powierzchnię ciasta i zalewamy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º Celsjusza.


Źródło: KUCHNIA WŁOSKA

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE