Focaccia z chilli i czosnkiem

Focaccia z chilli i czosnkiem
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 3.30
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:



Składniki ciasta
18 g świeżych drożdży
60 ml letniej wody
szczypta cukru
540 ml letniej wody
szczypta soli
60 ml oliwy plus oliwa do posmarowania blachy
760 g mąki

Na wierzch
2 łyżeczki soli morskiej
3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
1 łyżeczka płatków suszonego chilli
2 łyżki stołowe suszonego rozmarynu (dowolnie)
oliwa wedle uznania


Przygotowanie
Drożdże rozpuścić w 60 ml letniej wody ze szczyptą cukru. Zostawić na 20 minut pod ściereczką, aby drożdże wyrosły. Dodać mąkę, drugą porcję wody, szczyptę soli i oliwę. Wyrabiać przez 10 minut ręcznie albo 5 minut w malakserze, aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić, aby wyrosło, podwajając swoją objętość. Trwa to około 45 minut, zależnie od temperatury i wilgotności otoczenia. Zagnieść jeszcze raz, wyciągnąć opuszkami palców na blasze posmarowanej oliwą. Na powierzchni ciasta powinny zostać wgłębienia - ślady palców. Skropić oliwą, posypać majerankiem, chilli i czosnkiem. Zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. Rozgrzać piekarnik do 200°C. Piec przez 30 minut lub do chwili, gdy focaccia będzie złocista. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE