Domowe tagliatelle aglio, olio e peperoncino

Domowe tagliatelle aglio, olio e peperoncino
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • Makaron:
  • 400 g mąki 00 (farina di grano tenero)
  • sól
  • 4 jaja
2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili świeża
  • 8 łyżek dobrej oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do wysokiej miski, dodajemy sól i wbijamy jaja. Za pomocą widelca zaczynamy wyrabiać ciasto, powoli, stopniowo łącząc jaja z mąką, aż całość zacznie się sklejać. Ciasto możemy przygotować również w robocie planetarnym z zamocowanym hakiem.

Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ok. 10 minut, jeśli trzeba lekko podsypujemy mąką. Ciasto kilkakrotnie rozpłaszczamy dłońmi, składamy, zagniatamy i znów powtarzamy czynność rozciągania i składania. Robimy to tak długo, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15-30 minut.

Następnie rozwałkowujemy, najlepiej za pomocą maszynki do makaronu. Na początku przeciągając przez maszynkę na ustawionej największą grubość ciasta, składamy na pół i znów przekręcamy przez maszynkę i tak przynajmniej trzykrotnie. Następnie stopniowo zmniejszamy ustawienia grubości maszynki i rozwałkowujemy płaty ciasta na grubość ok. 3-4 mm.

Odkładamy placki do lekkiego przeschnięcia, lekko podsypujemy mąką, składamy kilkakrotnie i kroimy ostrym nożem na wstążki. Rozrzucamy luźno na ściereczkę i zagotowujemy wodę w dużym garnku. Jak zacznie się gotować, solimy ją (ok. ½ łyżeczki soli na 1 l wody).

Kroimy czosnek na plasterki, a papryczkę w cieniutkie krążki, pietruszkę siekamy drobno. Makaron gotujemy, aż będzie al dente, w trakcie przekładamy na patelnię czosnek i papryczkę. Wlewamy ok. połowy oliwy i zaczynamy podgrzewać. Pilnujemy, aby czosnek się nie spalił.

Na gorącą oliwę przekładamy odsączony makaron, wyławiając go najlepiej za pomocą specjalnej łyżki do makaronu. Krótko razem podgrzewamy, podrzucając zawartość patelni. Następnie wyłączamy gaz, doprawiamy całość lekko solą. Układamy porcje makaronu na talerzach, obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem i natką pietruszki. 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE