Maneesh

Maneesh
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00
Seria kulinarna:
Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
3

Przygotowanie:

Składniki:
500 g mąki chlebowej
10 g drożdży instant
10 g soli
25 g cukru
20 ml oliwy
360 ml letniej wody
mąka do posypania, oliwa do smarowania

dodatki:
6 łyżek nasion sezamu
4 łyżki suszonego tymianku
4 łyżki suszonego majeranku
1-2 łyżki oliwy

Przygotowanie:
Umieszczamy suche składniki w misce, sypiąc sól i drożdże tak, by się nie stykały. Dodajemy oliwę i 270 ml wody. Mieszamy składniki rękami. Stopniowo dodajemy resztę wody (niekoniecznie całą), aż do zebrania całej mąki ze ścianek i uzyskania miękkiego, kleistego ciasta. Smarujemy blat oliwą i wykładamy ciasto. Rozpłaszczamy, rozciągamy i zwijamy. Wyrabiamy tak 5-10 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Wkładamy do czystej, posmarowanej oliwą miski, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godziny, aż ciasto zwiększy objętość dwa razy. Poklepujemy ciasto, by opadło. Wyjmujemy jedną trzecią ciasta na posmarowany oliwą blat, rolujemy i formujemy w kulę. Posypujemy mąką, rozpłaszczamy i rozciągamy palcami, potem rozwałkowujemy w duże koło (średnicy ok. 40 cm), od czasu do czasu odwracając i przesuwając w mące. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, Nakłuwamy ciasto specjalnym radełkiem lub widelcem, zostawiając brzeg nienakłuty. Powtarzamy z resztą ciasta. Mieszamy tymianek, majeranek, sezam i oliwę na gęstą pastę, rozsmarowujemy na plackach. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230°C. Wstawiamy placki do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut na złoty kolor. Wyjmujemy z piekarnika i odkładamy na kratkę do ostygnięcia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE