Warzywna zupa z Genui

Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Suszone grzyby moczymy w letniej wodzie, żeby zmiękły. Fasolkę myjemy i odcedzamy, obcinamy końcówki oberżyny, myjemy, kroimy w kostkę, przekładamy do durszlaka, posypujemy solą i odstawiamy na co najmniej 15 minut, żeby straciły goryczkę i puściły sok. Fasolkę szparagową oczyszczamy z włókien i twardych końcówek, myjemy i kroimy na trzy części, obcinamy końcówki cukinii, myjemy i kroimy na kawałki. Pomidory sparzamy we wrzątku, odcedzamy, obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda nasienne, osuszamy z soku i grubo kroimy. Z kapusty włoskiej wycinamy głąb, dokładnie myjemy liście i kroimy w paseczki. Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i kroimy na kawałki, seler obieramy z włókien, cebulę obieramy, myjemy warzywa, seler kroimy w kawałki, a cebulę drobniuteńko siekamy. Do garnka wkładamy wszystkie warzywa, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy odcedzone i pokrojone suszone grzyby, majeranek, obrany ząbek czosnku i doprowadzamy do wrzenia. Warzywa gotujemy około godziny. Solimy pod koniec gotowania. Dodajemy 2 łyżki oliwy, makaron i gotujemy jeszcze około 10 minut. W międzyczasie miksujemy umytą i osuszoną bazylię, ze szczyptą soli, pozostałą oliwą i serem parmigiano. Zdejmujemy zupę z ognia, wlewamy do wazy i dodajemy sos z bazylii i sera. Potrawę serwujemy gorącą lub letnią.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE