Chleb pszenny na zakwasie pieczony w garnku

Chleb pszenny na zakwasie pieczony w garnku
Oceń przepis:
199 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Dzień przed pieczeniem:
  • 1 łyżka startera zakwasu
  • 150 ml wody
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Dzień pieczenia:
  • 300 g aktywnego zakwasu,
  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 430 ml wody
  • 250 g upieczonego pasternaku
  • 1,5 łyżeczki soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Dzień przed pieczeniem:

Wieczorem w misce wymieszaj łyżkę zakwasu z mąką oraz wodą. Przykryj folią spożywczą i odstaw na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Pasternak obierz i pokrój na kawałki. Skrop olejem, przypraw solą i pieprzem i upiecz do miękkości w piekarniku.

Dzień pieczenia:

Z aktywnego zakwasu odłóż łyżkę do słoika i schowaj do lodówki.

Pozostały zakwas połącz z resztą składników z wyjątkiem pasternaku i wyrób w robocie kuchennym z końcówką do wyrabiania ciast około 6 minut. Przełóż na blat oprószony mąką i lekko wyrób. Przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia. Po 40 minutach mokrymi dłońmi złóż ciasto (naciągnij każdy bok po kolei ku górze i złóż naciągnięte ciasto do środka).

Po kolejnych 40 minutach ponownie naciągnij ciasto jak za pierwszym razem (efekt musi być taki, że ciasto mimo tego że jest luźne jest bardzo sprężyste).

Czynność naciągania powtórz jeszcze raz. I odstaw do wyrośnięcia na około 30 minut.

Po tym czasie podziel na dwa równe bochenki i uformuj z nich kule. Odstaw na 10-15 minut. W tym czasie wysyp mąką koszyki do wyrastania lub wyłóż je ściereczkami i też lekko obsyp mąką. Każdy kawałek ciasta uformuj jeszcze raz w okrągłe bochenki (dobrze naciągając) i włóż w koszyki. Odstaw na 8-12 godzin do lodówki lub na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej. W lodówce nabiorą więcej smaku.

Do piekarnika włóż żeliwny garnek i rozgrzej piekarnik do 240º C.  Wyjmij garnek z piekarnika. Na kawałek papieru do pieczenia wielkości garnka przełóż bochenek z koszyka, natnij żyletką u góry. Razem z papierem delikatnie przełóż do rozgrzanego garnka. Przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 30 minut.

Po wyjęciu odstaw na kratkę do wystudzenia. Czynności te powtórz z drugim chlebem.

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA