Płaskie chlebki owsiane

Płaskie chlebki owsiane
Oceń przepis:
82 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 470 g płatków owsianych górskich, uprażonych w piekarniku i wystudzonych
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 g miękkiego masła
  • 270 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Płatki owsiane zmiksować w robocie kuchennym na mąkę.

Piekarnik rozgrzać do 230º C i rozgrzać w nim dwie blachy do pieczenia. Do płatków dodać pozostałe składniki i wymieszać. Następnie wyrobić przez kilka minut.

Ciasto rozwałkować na bardzo cienkie placki (1 mm) i duże okręgi, a na środku na środku każdego wyciąć okrąg o średnicy 1-2 cm. Układać po dwa krążki na rozgrzanych blachach, całą powierzchnię ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika na 15-20 minut. Podobnie upiec pozostałe chlebki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA