Flan grzybowy

Flan grzybowy
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 250g leśnych grzybów mieszanych (2 garście)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1,5 szklanki kremówki
  • 4 jaja
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • tarty parmezan
  • kolorowe sałaty
  • oliwa extra vergine
  • ocet winny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na oliwie usmażyć grzyby z czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem. Poczekać aż woda całkowicie odparuje, dodać kremówkę, chwilę pogotować i ostudzić. Jajka roztrzepać, wymieszać z grzybami ze śmietaną. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Foremki wysmarować oliwą i wysypać parmezanem. Wlać do nich przygotowaną masę. Piec ok. 35 minut, aż masa się zetnie i zrumieni. Flan początkowo urośnie, a po wyjęciu opadnie. Przed podaniem podważyć brzegi i wyjąć obracając do góry dnem. Podawać na ciepło z sałatką z roszponki skropioną oliwą i octem winnym. Masę można przygotować zawczasu i wstawić do piekarnika tuż przed przyjściem gości.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA