Dwukrotnie pieczony suflet z sera

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Męski weekend (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
- 340 g mąki
- 340 g masła + 2 łyżki do smażenia i do smarowania kokilek
- 100 g szalotek
- 1 litr mleka
- 225 g tartego sera gruyère
- pęczek szczypiorku
- 6 żółtek
- 9 białek
- 200 ml kremówki
Przygotowanie:
Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę. Wlać mleko i gotować beszamel, aż będzie gęsty i bez grudek. W tym czasie posiekać szalotki i usmażyć na maśle. Posiekać szczypiorek. Do beszamelu dodać żółtka, połowę sera, szalotki i szczypiorek. Wystudzić. Ubić pianę z białek, ostrożnie wymieszać z masą.
Kokilki wysmarować grubo masłem. Przelać masę do kokilek i piec w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut. Wyłożyć upieczone porcje na żaroodporne talerze, polać śmietaną, posypać serem. Piec w 180°C, aż będą złocistobrązowe.
Kokilki wysmarować grubo masłem. Przelać masę do kokilek i piec w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez 20 minut. Wyłożyć upieczone porcje na żaroodporne talerze, polać śmietaną, posypać serem. Piec w 180°C, aż będą złocistobrązowe.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze