Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów

Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.90
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
50 minut

Składniki:

  • 1 troć o wadze około 800g
  • 150g filetów pstrąga
  • 1 szalotka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1/2 marchwi
  • 1 mała czarna trufla
  • 4 pieczarki
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 białko jaja
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 pęczek trybulki ogrodowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Troć nacinamy od strony brzucha i wyjmujemy kręgosłup, myjemy i delikatnie osuszamy ściereczką. Seler naciowy oczyszczamy z włókien, myjemy i kroimy w zapałki. Odcinamy końcówki marchwi, myjemy i kroimy w słupki. Czyścimy grzyby, szybko myjemy w zimnej wodzie, delikatnie osuszamy i kroimy w plasterki. Truflę dokładnie oczyszczamy szczoteczką, myjemy i drobno siekamy. Szalotkę smażymy do zeszklenia z 2 łyżkami oliwy, dodajemy grzyby i smażymy na dużym ogniu około 2 minut. Zdejmujemy z ognia, odsączamy z tłuszczu i odstawiamy na później. Pietruszkę i trybulkę myjemy, delikatnie osuszamy ściereczką i siekamy. Na tej samej patelni, na której smażyły się grzyby, przesmażamy przez 3 minuty seler naciowy i marchew, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pietruszkę i trybulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie, mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie drobno kroimy filety z pstrąga, dodajemy białko jaja oraz śmietanę mieszamy. Dodajemy uduszone warzywa, grzyby i trufle, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Sprawioną troć nadziewamy farszem, zawijamy w papier do pieczenia, uprzednio posmarowany masłem. Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałą częścią oliwy, przekładamy nadziewaną troć i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza przez około 25 minut. Po upływie tego czasu odwijamy rybę z papieru, kroimy na kawałki i podajemy gorącą.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE