Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów

Oceń przepis:
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
- Czas przygotowania:
- 50 minut
Składniki:
- 1 troć o wadze około 800g
- 150g filetów pstrąga
- 1 szalotka
- 1 łodyga selera naciowego
- 1/2 marchwi
- 1 mała czarna trufla
- 4 pieczarki
- 2 łyżki śmietany
- 1 białko jaja
- 1 pęczek pietruszki
- 1 pęczek trybulki ogrodowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Troć nacinamy od strony brzucha i wyjmujemy kręgosłup, myjemy i delikatnie osuszamy ściereczką. Seler naciowy oczyszczamy z włókien, myjemy i kroimy w zapałki. Odcinamy końcówki marchwi, myjemy i kroimy w słupki. Czyścimy grzyby, szybko myjemy w zimnej wodzie, delikatnie osuszamy i kroimy w plasterki. Truflę dokładnie oczyszczamy szczoteczką, myjemy i drobno siekamy. Szalotkę smażymy do zeszklenia z 2 łyżkami oliwy, dodajemy grzyby i smażymy na dużym ogniu około 2 minut. Zdejmujemy z ognia, odsączamy z tłuszczu i odstawiamy na później. Pietruszkę i trybulkę myjemy, delikatnie osuszamy ściereczką i siekamy. Na tej samej patelni, na której smażyły się grzyby, przesmażamy przez 3 minuty seler naciowy i marchew, często mieszając. Zdejmujemy z ognia i dodajemy pietruszkę i trybulkę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie, mieszamy drewnianą łyżką. W międzyczasie drobno kroimy filety z pstrąga, dodajemy białko jaja oraz śmietanę mieszamy. Dodajemy uduszone warzywa, grzyby i trufle, dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Sprawioną troć nadziewamy farszem, zawijamy w papier do pieczenia, uprzednio posmarowany masłem. Żaroodporne naczynie smarujemy pozostałą częścią oliwy, przekładamy nadziewaną troć i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° Celsjusza przez około 25 minut. Po upływie tego czasu odwijamy rybę z papieru, kroimy na kawałki i podajemy gorącą.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Dania z ryb
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze