Zimowa zupa kapuściana z musem jabłkowym i majerankiem

Zimowa zupa kapuściana z musem jabłkowym i majerankiem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jagna Niedzielska

Seria kulinarna:
Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ¼ kapusty czerwonej
  • ¼ kapusty białej
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 2,5 litra wody
  • 3 jabłka
  • 100 g masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki chrzanu
  • sól himalajska
  • czarny pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na maśle podsmaż posiekaną cebulę. Czerwoną i białą kapustę drobno posiekaj i dodaj do garnka z cebulą, dodaj sól oraz czarny pieprz.

Zalej wodą, dodaj kiszoną kapustę i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut.

W osobnym garnku podsmaż na łyżce masła obrane i pokrojone w ósemki jabłka bez gniazd nasiennych (skórki i gniazda nasienne możesz wykorzystać do octu jabłkowego).

Smaż jabłka do momentu, aż będą się całkowicie rozpadać. Na koniec jabłka zblenduj.

Gdy wszystkie kapusty będą miękkie, zblenduj zupę, dopraw solą, czarnym pieprzem, dodaj majeranek oraz chrzan. Podawaj z musem jabłkowym. 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA