Zimowa zupa kapuściana z musem jabłkowym i majerankiem

Przygotował:
Jagna Niedzielska
- Seria kulinarna:
- Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ¼ kapusty czerwonej
- ¼ kapusty białej
- 200 g kapusty kiszonej
- 2,5 litra wody
- 3 jabłka
- 100 g masła
- 2 cebule
- 2 łyżki chrzanu
- sól himalajska
- czarny pieprz
Przygotowanie:
Na maśle podsmaż posiekaną cebulę. Czerwoną i białą kapustę drobno posiekaj i dodaj do garnka z cebulą, dodaj sól oraz czarny pieprz.
Zalej wodą, dodaj kiszoną kapustę i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut.
W osobnym garnku podsmaż na łyżce masła obrane i pokrojone w ósemki jabłka bez gniazd nasiennych (skórki i gniazda nasienne możesz wykorzystać do octu jabłkowego).
Smaż jabłka do momentu, aż będą się całkowicie rozpadać. Na koniec jabłka zblenduj.
Gdy wszystkie kapusty będą miękkie, zblenduj zupę, dopraw solą, czarnym pieprzem, dodaj majeranek oraz chrzan. Podawaj z musem jabłkowym.
Kuchnia polska
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze