Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Do dużej miski wbijamy same żółtka i odstawiamy.
Boczek kroimy w paski i prażymy na suchej patelni, ew. z dodatkiem 2 łyżek oliwy.
Żółtka ubijamy dokładnie, dodając do nich ½ startego sera, sól i pieprz. Dodajemy przestudzony boczek i mieszamy. Odcedzamy makaron, zostawiając ½ szklanki wody spod makaronu, a jeszcze ciepły makaron od razu wkładamy do boczku, mieszamy dokładnie.
Na wierzch wlewamy sos jajeczny i szybko wszystko mieszamy, najlepiej za pomocą szczypiec, jeśli sos będzie za gęsty dodajemy po trochu wody spod makaronu.
Układamy na talerzu obsypując pieprzem, natką pietruszki i pozostałym serem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE