Makaroniki

Makaroniki zobacz Makaroniki 2018-06-19 13:00:54
Makaroniki
Oceń przepis:
32 ocen Średnia ocena: 4.20

Składniki:

  • 100 g cukru pudru
  • 150 g mączki migdałowej
  • 55 g białka
  • 150 g cukru + 40 ml wody
Krem czekoladowy do sklejania makaroników:
  • 125 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 250 g czekolady mlecznej
  • 40 ml wiśniówki

Kalkulator wag i miar

Przepis

Makaroniki:
Do większej miski wsypać cukier puder i mączkę migdałową – wymieszać. Do mieszanki dolać jedną porcję białek. Drugą porcję wlać do kociołka miksera i przygotować do ubijania. Cukier z wodą gotować do próby piórka. Kiedy cukier będzie osiągał zbliżoną temperaturę czyli zagęści się lekko, ubijamy białko. Zagotowanym syropem zalewamy ubijane białka, ubijamy do ostudzenia. Gotową bezę dodajemy do miski z masą na makaroniki i wszystko dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do rękawa cukierniczego z gładką końcówką i szprycujemy na papier do pieczenia małe, gładkie kółeczka. Blachą stukamy o blat, by masa lekko się rozlała. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 25 min. Po ostudzeniu sklejamy dwie części na czekoladowy krem.

Krem:
W mikserze utrzeć masło z cukrem pudrem, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i połączyć z utartą masą, do gotowego kremu dodać wiśniówki. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i szprycować na jednym makaroniku na spodniej części ciasteczka i przykrywać drugim, tak by krem nie wydostawał się poza obwód.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE