Agnieszka Kręglicka

Krewetki z sosem słodko-pikantnym, pomarańczami lub ananasem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Krewetki z sosem słodko-pikantnym, pomarańczami lub ananasem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

krewetki różowe lub szare (30/40 szt.)

sos azjatycki słodko-pikantny

pomarańcza

ananas

oliwa

pieprz

 

Przygotowanie:

Krewetki, które docierają do Polski są mrożone. Dlatego radzimy kupować mrożone w torbach i rozmrażać tuż przed jedzeniem, a raczej unikać kupowania rozmrożonych z rybnego stoiska. Krewetki szare wymagają gotowania, różowe po rozmrożeniu nadają się do spożycia. Krewetki użyte w programie to rozmiar 30/40 (tyle sztuk mieści się w funcie). Rozmrożone i osuszone krewetki można podać z gotowym azjatyckim sosem do maczania, nadziać na patyczek z cząstkami pomarańczy lub cząstkami słodkiego, świeżego ananasa. Przed podaniem skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Raki po warszawsku z grzankami na maśle
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia polska
Krewetki gremolata
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina odc.1
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kalmary z pomidorami i czarnymi oliwkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.