Agnieszka Kręglicka

Krewetki z sosem słodko-pikantnym, pomarańczami lub ananasem


Przepis z programu Para w kuchni (odc.14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Krewetki z sosem słodko-pikantnym, pomarańczami lub ananasem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

krewetki różowe lub szare (30/40 szt.)

sos azjatycki słodko-pikantny

pomarańcza

ananas

oliwa

pieprz

 

Przygotowanie:

Krewetki, które docierają do Polski są mrożone. Dlatego radzimy kupować mrożone w torbach i rozmrażać tuż przed jedzeniem, a raczej unikać kupowania rozmrożonych z rybnego stoiska. Krewetki szare wymagają gotowania, różowe po rozmrożeniu nadają się do spożycia. Krewetki użyte w programie to rozmiar 30/40 (tyle sztuk mieści się w funcie). Rozmrożone i osuszone krewetki można podać z gotowym azjatyckim sosem do maczania, nadziać na patyczek z cząstkami pomarańczy lub cząstkami słodkiego, świeżego ananasa. Przed podaniem skropić oliwą i posypać świeżo mielonym pieprzem.

powrót

Podobne przepisy

Szafranowy ryż z ragout z ryb
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Cavatelli z małżami
Antonio  Carluccio
Przepis z programu Antonio Carluccio ucztuje w południowej Italii Apulia (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki stir-fry ze smażonym jajkiem i octem smakowym
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.22)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.