Bagietki z masłem czosnkowo-ziołowym i serem

Bagietka czosnkowa zobacz Bagietka czosnkowa 2018-06-19 12:16:43
Bagietka czosnkowa
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania z grilla

Składniki:

  • 1 bagietka
  • ½ kostki miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki świeżych ziół (bazylia, tymianek, rozmaryn, estragon, pietruszka itp.)
  • ser żółty w plastrach
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Przepis

Miękkie masło rozrabiamy widelcem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowane zioła, sporo soli i pieprz.
Bagietkę nacinamy tak, jakbyśmy chcieli ukroić kromkę, ale nie docinamy do spodu pieczywa.
W każde nacięcie wkładamy masło, dokładanie smarujemy z dwóch stron, na koniec wkładamy plastry sera, lub ser starty na tarce.
Całą bagietkę zawijamy przynajmniej dwukrotnie w folię aluminiową i wstawiamy do nagrzanego pieca lub na grill. Po ok. 10 -14 minutach powinna być gotowa.
Ważne, by na grillu należy ją obracać co jakiś czas, żeby się nie spaliła od spodu. Podajemy gorącą od razu po przyrządzeniu. Im dłużej trzymana na grillu lub w piecu tym szybciej wysycha.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE