Sałatka z jackfruita

Sałatka z jackfruita
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 1 świeży jackfruit lub 1 puszka
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 4 ząbki czosnku posiekane na grube kawałki
  • 3 szalotki pokrojone jak czosnek
  • 2 limonki pokrojone na kawałki
  • olej do smażenia
  • świeży szczypiorek i kolendra
Pasta:
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 małe cebulki szalotki
  • 2 trawy cytrynowe
  • 1cm korzenia galangalu lub imbiru
  • sól
  • jeden świeży jackfruit lub jedna puszka
  • kilka suszonych papryczek lub świeżych bardzo ostrych
  • łyżeczka pasty krewetkowej
  • łyżeczka sosu rybnego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania pasty. Wszystkie składniki oprócz jackfruita wrzuć do moździerza i utrzyj na jednolitą pastę. Dodaj przed ucieraniem sól, to szybciej osiągniesz efekt.

W woku na oleju podsmaż wieprzowinę i dodaj pastę. Smaż chwilę, aż składniki się połączą. Całość przerzuć do miski, a na patelni przesmaż pozostałe składniki wraz z jackfruitem i ponownie wymieszaj. Posyp danie szczypiorkiem i kolendrą.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA