Sałatka warzywna z jajkiem i pikantnym sosem orzechowym

Sałatka warzywna z jajkiem i pikantnym sosem orzechowym
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
2 filiżanki fasoli wężowej
2 filiżanki kiełków fasoli
2 filiżanki bok choy albo choy sum
1 posiekana marchewka
1 pokrojona cukinia
pół bloczka tempeh pokrojonego w centymetrowe paski
1 łyżka tamari
1 łyżka oleju z otrębów ryżowych
4 ząbki czosnku
4 szalotki
2 duże chili bez nasion
1 łyżka startej kurkumy
1 łyżeczka pasty krewetkowej
1 łyżka sosu rybnego
2 posiekane liście limetki kaffir
półtorej filiżanki organicznych orzeszków ziemnych
pół filiżanki pulpy z tamaryndowca
letnia woda
sól
2 jajka ugotowane na twardo
pół filiżanki tajskiej bazylii

Przygotowanie:
Fasolę, bok choy, marchewkę i cukinię zblanszować.
Tempeh zamarynować w tamari.
Na rozgrzany olej wrzucić czosnek, szalotki, chili i kurkumę. Podsmażyć i przełożyć do moździerza. Dodać pastę krewetkową, liście limetki i filiżankę orzeszków ziemnych. Rozdrobnić stopniowo dodając pulpę z tamaryndowca i odrobinę letniej wody. Przyprawić do smaku solą i sosem rybnym.
Zamarynowane tempeh zgrillować albo usmażyć. Odsączy nadmiar tłuszczu.
Zblanszowane warzywa i kiełki fasoli ułożyć na talerzu.
Polać sosem, udekorować kawałkami tempeh, jajkami i resztą orzeszków ziemnych. Posypać bazylią.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE