Grillowane boczniaki z miętą i trawą cytrynową

Grillowane boczniaki z miętą i trawą cytrynową
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie, Dania z grzybów
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 250 g boczniaków
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • szczypta cukru trzcinowego
  • 1 łyżka oleju
Sos:
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • ½ łyżeczki ciemnego sosu sojowego, opcjonalnie
  • ½ łyżeczki cukru trzcinowego
  • szczypta chili
Dodatki:
  • 2 szalotki
  • ½ trawy cytrynowej, jak najbardziej miękka i jędrna część
  • 1 - 2 łyżeczki prażonego ryżu
  • po małej garści posiekanej mięty, kolendry i szczypioru

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzać grilla lub patelnię grillową. Boczniaki pokroić na cienkie kawałku wzdłuż blaszek, wrzucić do dużej miski i porządnie wymieszać z pieprzem, solą, cukrem oraz olejem. Tak przygotowane wysypać na grilla lub patelnię i grillować do momentu, aż zrobią się złote – czyli około 5 - 6 minut na dobrze rozgrzanej patelni. 

Wymieszać składniki sosu oraz posiekać trawę cytrynową, szalotkę i zioła. 

Zgrillowane boczniaki przełożyć z powrotem do miski, w której były nacierane olejem i dodać sos oraz wszystkie przygotowane dodatki. Dokładnie wymieszać i przełożyć na talerz, na wierzchu obsypać dodatkową szczyptą prażonego ryżu. 

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE