Sałatka gado-gado

Sałatka gado-gado
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
Grzeszne przyjemności z Jamiem (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
40 minut

Przygotowanie:

Składniki:
400 g młodych ziemniaków
4 duże jaja od kur z wolnego wybiegu
400 g tofu
olej sezamowy
½ kapusty pekińskiej
2 dojrzałe pomidory
1 garść rzodkiewek
½ ogórka
2 garści kiełków fasoli (do jedzenia na surowo)
½ pęczka naci kolendry (15 g)
prażynki z krewetek 1 chilli bird’s eye (według uznania)

Sos:
1 ząbek czosnku
50 g cukru palmowego
120 g masła fistaszkowego z kawałkami orzeszków
1–2 świeże czerwone chilli
sok z 2 limonek
2 łyżeczki sosu rybnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka pasty z tamaryndowca

Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania składników sałatki: oskrob ziemniaki i gotuj w osolonym wrzątku ok. 15 minut, aż będą miękkie. Odcedź, przestudź i pokrój na połówki lub plasterki.
Ugotuj jajka na półmiękko 6 minut we wrzątku lub dłużej, jeśli wolisz bardziej na twardo.
Pokrój tofu na kawałki 2,5 cm i smaż na 1-2 łyżkach oleju sezamowego ok. 15 minut, aż się zrumieni, następnie posyp solą morską.
Cienko poszatkuj kapustę, jeśli będziesz ją jeść na surowo. Jeśli wolisz ją sparzyć (to bardziej tradycyjne), pokrój kapustę na plastry 2 cm, umieść na durszlaku i powoli wylej na nią czajnik wrzątku. Pokrój pomidory na cząstki, rzodkiewki na ćwiartki, a ogórek na plasterki. Wszystko oprósz z wysoka solą.
Zrób sos: obierz czosnek, zetrzyj cukier palmowy, wrzuć wraz z resztą składników sosu do malaksera i zmiksuj na gładko. Spróbuj i dopraw do smaku tak, by kwasek limonek był wyraźnie wyczuwalny.
Tradycyjnie kładzie się do miseczek po trochu wszystkiego i polewa sosem, ale można też rozdzielić sos między miseczki, rozlewając go nieco po ściankach i dekoracyjnie ułożyć na nim składniki sałatki, posypać listkami kolendry, prażynkami z krewetek i ew. plasterkami chilli, a każdy niech sam wymiesza swoją porcję.

© Jamie Oliver

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE