Fasolka szparagowa w sosie sojowym

Fasolka szparagowa w sosie sojowym
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 200 g fasolki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować osoloną wodę, naszykować miskę z zimną wodą. W tym czasie oczyścić fasolkę – nie trzeba wcale odcinać dwóch końcówek, wystarczy jedynie odciąć stwardniałą część, jeśli taka jest. Gotową fasolką wrzucić do wrzątku, gotować 1 minutę po czym błyskawicznie wyłowić do miski z zimną wodą.

W tym czasie czosnek posiekać, na dnie woka lub patelni rozgrzać olej. Dodać czosnek wraz z cukrem i smażyć przez 30 sekund do czasu, aż cukier zacznie się lekko karmelizować, a następnie wlać sos sojowy i ocet ryżowy.

Szybko zamieszać, wrzucić odcedzoną fasolkę i mieszać, aby pokryła się sosem przez 2 – 4 minuty.

Podawać jako przystawkę, dodatek do dań głównych lub z ryżem i smażonymi nerkowcami jako danie główne.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE