Omlet grzybek z ekspresowym dżemem z miękkich owoców

Omlet z dżemem z miękkich owoców
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rodzinnie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • Składniki:
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 szczypty cukru
  • 2 szczypty proszku do pieczenia
  • łyżka masła
  • Dżem:
  • 0,5 szklanki malin
  • 0,5 szklanki agrestu
  • 0,5 szklanki porzeczki czerwonej
  • 0,5 szklanki porzeczki czarnej
  • 2-3 łyżki miodu
  • gałązka rozmarynu
  • 0,5 szklanki słodkiego wina
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białka jajek ubij na sztywno. Dodaj do nich sól, pieprz, proszek oraz żółtka.
Na małej, maksymalnie 20 cm patelni, rozgrzej masło i wlej masę. Omlet smaż na bardzo małym ogniu, po czym wstaw go do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 10 minut, aż się przyrumieni. Upieczony omlet podawaj koniecznie na ciepłym talerzu, aby grzybek nie opadł.
Idealnym dodatkiem do omleta będzie ekspresowy dżem. Wszystkie owoce wsyp do rondelka. Dodaj zioła, sól, wino i miód. Owoce duś na małym ogniu, aż się rozpadną i uzyskasz swoją ulubiona konsystencję. Dżem schłódź i podawaj w słoiczku obok omleta. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA