Tajska sałatka z wołowiną i makaronem

Tajska sałatka z wołowiną i makaronem
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki:
400 g wołowiny
1 główka czosnku
kawałek imbiru
3 chili
sos rybny
cukier palmowy
jasny sos sojowy
ocet ryżowy
1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego
2 czerwone papryki
1 marchewka
1 pęczek tajskiej bazylii
1 pęczek kolendry
1 długi ogórek
6 pomidorów
200 g kiełków fasoli
pół filiżanki prażonych orzeszków ziemnych
suszone krewetki
prażona szalotka
1 limetka
trawa cytrynowa
1 sałata lodowa o ładnych liściach
sól i pieprz
oliwa

Przygotowanie:
Makaron zblanszować. Przyprawioną solą i pieprzem wołowinę obsmażyć na oliwie. Przełożyć do miski, skropić sosem sojowym i rybnym.
W moździerzu rozdrobnić czosnek, imbir, suszone krewetki, trawę cytrynową, cukier i chili. Dolać sosu rybnego, sojowego i octu.
Pokroić paprykę, marchewkę, ogórek i pomidory. Wymieszać z bazylią i kolendrą. Dodać makaron, przygotowany w moździerzu dressing i wołowinę.
Posypać prażoną szalotką.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE