Owsianka z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i kulkami twarogowymi w czarnym sezamie

Owsianka z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i kulkami twarogowymi w czarnym sezamie
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Ewa Chodakowska

Seria kulinarna:
Be Active. Ewa Chodakowska (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski, Dania dietetyczne
Ilość osób:
2
Kaloryczność:
530 kcal.

Składniki:

  • 20 g płatków owsianych
  • 10 g płatków jaglanych
  • 10 g płatków ryżowych
  • 10 g płatków gryczanych
  • 10 ml oliwy
  • 21 g suszonych pomidorów
  • 8 g orzechów włoskich
  • 40 g twarogu wiejskiego półtłustego
  • 3 listki bazylii
  • 2 gałązki kolendry
  • 1 gałązka lawendy z kwiatami
  • 4 g czarnego sezamu c
  • 15 g jarmużu
  • 5 g pestek słonecznika
  • 5 g pestek dyni
  • 8 g jagód goi
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do garnka wlej 2 łyżki oliwy, podgrzej nieco i wrzuć pokrojone suszone pomidory. Po ok. 5 minutach wsyp płatki owsiane oraz jaglane, zalej 100 ml wody i zagotuj, pamiętając o małym ogniu i częstym mieszaniu. Następnie dodaj pozostałe płatki i w razie potrzeby wodę. Sprawdź, czy płatki są miękkie, po czym zdejmij z ognia i dopraw solą i pieprzem. Trzy liście bazylii rozetrzyj z odrobiną soli w moździerzu, dodając pozostałą oliwę. Z twarogu zrób małe kuleczki i obtocz je w pozostałych, posiekanych ziołach, oskubanej lawendzie oraz czarnym sezamie. Owsiankę i kulki twarogu wyłóż na talerz, posyp orzechami, ulubionymi pestkami i jagodami goi. Udekoruj surowym jarmużem i polej obficie oliwą bazyliową. To będzie piękny dzień! Smakową oliwę możesz przygotować z większości ziół, w zależności na jaki smak masz dzisiaj ochotę!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE