Krewetki w kokosie z domowym sosem chili

Krewetki w kokosie zobacz Krewetki w kokosie 2018-06-19 13:00:31
Krewetki w kokosie
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
25 minut

Składniki:

  • 500 g świeżych krewetek, ew. mrożonych (24 szt., dość duże)
  • 1 białko
  • kilka łyżek panko
  • kilka łyżek wiórek kokosowych
  • sól
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna
  • duża szczypta mielonej, słodkiej papryki
sos chili:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Zaczynamy od sosu. Papryczki, czosnek i starty imbir przekładamy do malaksera. Dodajemy cukier i miksujemy pulsacyjnie tak, by powstała niezbyt gładka pasta. Kawałki papryczki powinny być widoczne.
Przekładamy pastę do rondelka, dolewamy wodę, ocet i sos rybny. Gotujemy przez ok. 10 minut na niezbyt dużym ogniu.
W małym kubeczku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną kilkoma łyżkami zimnej wody. Wlewamy do sosu i mieszamy.
Gotujemy do czasu, aż sos zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty rozprowadzamy go wodą, jeśli za rzadki dolewamy więcej wody z mąką.
Gorący przelewamy do słoiczków i zamykamy. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krewetki obieramy z pancerzyków, osuszamy dokładnie na ręczniku papierowym.
Białko mieszamy z kilkoma kroplami zimnej wody, panko mieszamy z kokosem, papryką i solą.
Krewetki obtaczamy w mące, następnie w białku, a na koniec w panko z kokosem.
Rozgrzewamy olej i krótko smażymy w nim krewetki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i serwujemy z domowym sosem chili.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE