Farfalle z sosem ze świeżych pomidorów

Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam w sieci: patenty i triki (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 0,5 kg makaronu farfalle agnesi
- 1 kg pomidorów san marzano
- malinowych lub bawole serce bez skórki
- 1 laska selera naciowego
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek extra virgin
- 4 listki bazylii
- sól
- pieprz
- parmezan
Przygotowanie:
Makaron obgotuj w dużej ilości wody tak, by tylko lekko zmiękł. W rondlu zeszklij na oliwie posiekaną szalotkę, drobno pokrojonego selera naciowego i czosnek. Dodaj do tego pokrojone w grubą kostkę pomidory i odcedzony makaron. Chwilę podduś i przykryj rondel pokrywką. Duś pod przykryciem na niewielkim ogniu kolejne 5 minut, nie podnosząc pokrywki. Po tym czasie sprawdź czy makaron jest al dente. Przypraw solą i pieprzem i dodaj posiekaną bazylię. Wyłóż na talerz i posyp parmezanem.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Makarony, kluski
Dania wegetariańskie
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze