Burger z wielbłąda w stylu bahn mi

Burger z wielbłąda w stylu bahn mi
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 4)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Przekąski, Kotlety mielone
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina, 10 minut

Składniki:

  • 1 mała rzodkiew daikon, pokrojona w cienkie słupki

  • 1 marchewka, pokrojona w cienkie słupki
  • 2 łyżki soli morskiej
  • 250 ml (1 szklanka) octu z białego wina
  • 250 ml (1 szklanka) wody
  • 55 g (¼ szklanki) białego cukru
  • 750 g mielonego mięsa z wielbłąda (w tym 25% tłuszczu z garbów)
  • 2 czerwone rzodkiewki, cienko pokrojone
  • 1 mały ogórek, obrany i cienko pokrojony
  • ½ czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
  • ½ szklanki liści mięty
  • ½ szklanki liści kolendry
  • olej roślinny w sprayu
  • 4 bułki do burgerów
  • sos sriracha
  • majonez do podania

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Aby zrobić wietnamskie pikle, wymieszaj daikon, marchew i łyżkę soli morskiej. Odstaw na 10 minut. W tym czasie wymieszaj ocet z wodą, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Wyciśnij jak najwięcej soku z marchwi i rzodkwi, a potem dodaj do zalewy i wymieszaj. Schłodź w lodówce przez minimum 30 minut.

Do dużej miski włóż mięso mielone, dopraw łyżką soli i wymieszaj. Uformuj 4 burgery i połóż na blasze. Schłodź w lodówce przez 20 minut.

Zrób sałatkę z czerwonej rzodkwi, ogórka, cebuli i ziół.

Rozgrzej patelnię grillową i wlej trochę oleju. Smaż burgery po 4 minuty z każdej strony.

Przypiecz bułeczki, rozsmaruj na nich majonez i sos sriracha, połóż na nich burgery, pikle i sałatkę.

Uwaga
Mięso wielbłąda dostaniesz u bliskowschodniego rzeźnika, a daikon w azjatyckim sklepie spożywczym.

Jeśli używasz piekarnika z termoobiegiem, zmniejsz temperaturę o 20ºC.
W przepisie użyto miary australijskich łyżek i szklanek. 1 łyżeczka to 5 ml, 1 łyżka to 20 ml, 1 szklanka to 250 ml.
Wszystkie zioła powinny być świeże i lekko upakowane z szklankach.
Wszystkie warzywa są średniej wielkości i obrane.
Wszystkie jajka ważą 55-60 gramów.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE