Wielki, australijski burger

Wielki, australijski burger
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 25)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
3

Przepis

Składniki:
1 kg mielonej wołowiny
1 mała, posiekana cebula
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego chili
3 łyżki musztardy dijońskiej
2 łyżki sosu Worcestershire
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczki soli
2 łyżeczki mielonego pieprzu
oliwa

Dodatki:
6 wysokiej jakości bułek przekrojonych na pół i lekko podpieczonych
1 mała sałata
karmelizowana cebula
12 plastrów buraka
12 plastrów pomidora
12 plastrów grillowanego bekonu
6 sadzonych jajek
6 plastrów sera
sos pomidorowy albo keczup

Przygotowanie:
Rozgrzać grill do średniej temperatury. Wszystkie składniki burgera, poza oliwą, wymieszać w dużej misce. Starannie wyrobić i podzielić na 6 części formując kotleciki. Każdy kotlet natłuścić oliwą, a następnie położyć na grillu. Grillować 4 minuty, a potem odwrócić. Stopień wysmażenia dostosować do własnych preferencji.
Podać wszystkie elementy dania osobno, żeby każdy mógł skomponować burgera według swojego uznania.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE