Ciasto kokosowo - jeżynowe

Przygotował:

Bill Granger

Seria kulinarna:
Kuchnia Billa W wolnym czasie (odc.3)
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska

Przepis



Ciasto
120g masła
¼ filiżanki cukru pudru
jajko
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 ½ filiżanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
¼ filiżanki mleka
konfitura z jeżyn

Wierzchnia warstwa
100g masła
5 łyżek cukru pudru
2 jajka

Przygotowanie
Najpierw sporządzić wierzchnią warstwę. Zmiksować masło z cukrem. Jajka roztrzepać w osobnej miseczce i dodać do masy, wymieszać mikserem i wsypać 2 ½ filiżanki wiórków kokosowych oraz przesiać ½ filiżanki mąki. Wymieszać dokładnie łopatką. Następnie wymieszać ciasto. Mikserem utrzeć miękkie masło z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy. Do osobnej miski przesiać mąkę i dodać proszek do pieczenia. Cały czas ucierając wsypać mąkę do mieszaniny i dolać mleko. Blachę do pieczenia wysłać pergaminem, rozłożyć na nim ciasto i wyrównać. Rozprowadzić na cieście dżem jeżynowy i ułożyć świeże owoce. Na to pokruszyć masę kokosową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec około 30 minut.

© Bill Granger 2006

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE