Som tam z mięsem perłopława

Som tam z mięsem perłopława
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza, Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Som tam to tajska sałatka robiona zwykle z zielonej papai albo zielonego mango, chociaż można użyć dowolnych warzyw. Istotne jest, aby każde warzywo wcześniej lekko rozgnieść tak, aby puściło soki. W tej wersji użyte zostanie mięso perłopława, ale można je zastąpić przegrzebkami.

Do dużej miski włóż mięso perłopława, polej sokiem z limonki i wymieszaj. Odstaw na 10 minut do zamarynowania.

W tym czasie zrób dressing. Do moździerza dodaj cukier palmowy i sok z limonki. Dobrze wymieszaj. Dodaj sos rybny, czosnek, chili i utrzyj na gładko.

Dodaj ogórek, marchew, fasolkę i pomidory. Delikatnie rozgnieć warzywa w moździerzu. Dodaj mięso perłopława i wymieszaj z resztą składników. Dodaj orzeszki ziemne.

Serwuj som tam jako część większego posiłku.

Uwaga
Zamiast mięsa perłopława można użyć przegrzebków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA