Kinpira z korzenia łopianu

Kinpira z korzenia łopianu
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Czas przygotowania:
30 minut

Składniki:

  • 1 korzeń łopianu (goubo)
  • 1 suszona, czerwona chili, pokrojona
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
Wywar do duszenia:
  • ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki sake
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Korzeń łopianu wypłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć brud. Tępą stroną noża obierz wierzchnią warstwę korzenia. Nie usuwaj jej całkowicie, gdyż skórka zawiera mnóstwo smaku. Przekrój korzeń wzdłuż, a następnie zestrugaj go tak, by jego kawałki wpadały do miski z wodą wymieszaną z odrobiną soku z cytryny lub octu. Czynność przypomina ostrzenie ołówka. Zostaw łopian na 10 minut w wodzie, aż ta zabarwi się na złoto. Po wszystkim wodę odcedź.

W dużym rondlu lub na patelni rozgrzej olej. Smaż korzeń łopianu przez 2-3 minuty. Wymieszaj składniki na wywar do duszenia i wrzuć do niego łopian i chili. Gotuj przez 10 minut, aż płyn całkowicie odparuje. Przełóż łopian na talerz i poczekaj, aż wystygnie. Przed podaniem polej olejem sezamowym i posyp ziarnami sezamu.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE