Zupa miso z grillowanymi kulkami ryżowymi

Zupa miso z grillowanymi kulkami ryżowymi
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
1 godzina

Składniki:

  • Grillowane kulki ryżowe (Sumibiyaki Onigiri):
  • 2 szklanki ryżu koshihikari
  • 50 g masła
  • ½ szklanki sosu sojowego
Zupa miso:
  • 6 szklanek wody
  • 6 łyżek miso (można użyć dowolnego rodzaju)
  • 1 kawałek kombu (około 15 cm kwadratowych)
  • 1 garść płatków bonito (około 5 g)
  • 150 g jedwabistego tofu, osuszonego i pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 4 łyżki suszonego wakame
  • dymki, drobno krojone, do serwowania

Kalkulator wag i miar

Przepis

Do garnka z ryżem wlej wodę i zamieszaj rękami. Ostrożnie wylej mętną wodę i powtórz czynność tyle razy, aż woda będzie całkowicie czysta. Następnie wlej tyle wody, żeby sięgała 2 cm ponad powierzchnię ryżu. Włącz duży ogień i gotuj, aż woda wyparuje, a w ryżu zaczną pojawiać się dziury po uciekającej z wnętrza parze, czyli po około 5 minutach. Garnek przykryj, zmniejsz ogień i gotuj 12 minut. Wyłącz ogień i odczekaj 5 minut. Spulchnij ryż widelcem i zostaw bez przykrycia na 2 minuty.

Roztop masło w małym rondlu, a potem dodaj sos sojowy i wymieszaj. Odstaw na bok.

Zwilżonymi dłońmi uformuj z ryżu kulki, krążki albo grube trójkąty. Rozgrzej grill i piecz kulki ryżowe, obracając je w międzyczasie i smarując mieszanką masła z sosem sojowym, aż będą brązowe i chrupiące. Możesz także ułożyć kulki pod grillem i piec 10 minut z każdej strony.

Zupa miso: przygotuj wywar dashi, umieszczając wodę i kombu w średnim rondelku. Ustaw duży ogień i tuż przed zagotowaniem wody wyciągnij kombu. Następnie dodaj płatki bonito, gotuj przez 2 sekundy i zdejmij rondel z ognia. Odczekaj 10 minut i przecedź wywar przez gazę.

Postaw wywar na ogniu i dodaj wakame. Doprowadź do zagotowania, a następnie umieść miso w małym sitku, zanurz je i mieszaj, aż się rozpuści w wywarze. Nie przeciskaj miso przez sitko. Dodaj tofu. Posyp posiekaną dymką i serwuj. Nie doprowadzaj miso do zagotowania, bo to popsuje smak.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE