Sernik choco-moo

Sernik choco-moo
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
2
Czas przygotowania:
1 godzina, 30 minut

Składniki:

Ganasz czekoladowy:
Baza z ciasteczek:
  • 100 g drobno pokruszone ciasteczka kakaowe (na przykład Oreo bez kremu)
  • 30 g masła
Nadzienie sernika:
  • 200 g serka śmietankowego
  • 48 g cukru
  • 5 kropli ekstraktu waniliowego
  • 160 g kwaśnej śmietany
  • 3 jajka
  • 9 g mąki kukurydzianej
  • 120 g śmietanki
  • 40 g dżemu mlecznego (albo mleka skondensowanego)
Ciemna mieszanka:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Dżem mleczny: umieść mleko i cukier w małym rondelku i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Mieszaj, aż mieszanka zrobi się gęsta i błyszcząca.

Ganasz czekoladowy: posiekaj czekoladę i włóż do żaroodpornej miski. Wlej śmietanę do rondla, zagotuj i zdejmij z ognia. Polej śmietaną czekoladę i mieszaj, aż czekolada się roztopi. Zostaw do ostygnięcia. Nabierz łyżeczkę mieszanki i uformuj kulę. Czynność powtórz. Czekoladowe kulki włóż do lodówki.

Baza ciasteczkowa: roztop masło (najlepiej w mikrofali) i wymieszaj je z pokruszonymi ciastkami. Tak powstałą mieszanką wyłóż foremkę o średnicy 20 centymetrów.

Nadzienie: ogrzej serek śmietankowy, śmietanę i jajka do temperatury pokojowej. Utrzyj serek śmietankowy na gładką masę, dodaj cukier i mieszaj dalej. Dodaj jajka po jednym naraz, mieszając dokładnie przed dodaniem kolejnego. Dodaj mąkę kukurydzianką, potem śmietanę i dżem mleczny. Przelej mieszankę przez drobne sitko, ale nie przeciskaj grudek.

Ciemna mieszanka: stopioną czekoladę wymieszaj z ¼ szklanki nadzienia sernika.

Rozgrzej piekarnik do 185ºC. Wylej nadzienie na bazę z ciasteczek i uderz foremką o blat, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Zanurz w nadzieniu schłodzone kulki czekoladowe. Nałóż do woreczka ciemną mieszankę i wyciśnij na powierzchnię nadzienia, tworząc krowie łaty. Umieść foremkę w dużej brytfance, wstaw do piekarnika i wlej gorącą wodę do brytfanki, aby woda sięgnęła połowy wysokości foremki z sernikiem. Piecz 30 minut, potem zmniejsz temperaturę do 145ºC i piecz kolejne 30 minut. W razie konieczności dolewaj wrzątku do brytfanki. Po upieczeniu wystudź sernik, a na noc włóż go do lodówki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE