Polenta
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Annabel Langbein

Seria kulinarna:
Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
4
Czas przygotowania:
20 minut

Składniki:

Do podania (opcjonalnie):
  • oliwa ziołowa lub masło szałwiowe

Kalkulator wag i miar

Przepis

Mleko, wywar i masło zagotować w dużym garnku o grubym dnie. Powoli wsypać polentę, cały czas mieszać. Dodać sól, gałkę i pieprz. Mieszać, aż całość się zagotuje i zgęstnieje, następnie gotować 3-4 minuty.

Zdjąć z ognia dodać parmezan, wymieszać. Przełożyć na półmisek. Skropić oliwą ziołową lub masłem szałwiowym i od razu podawać. To co zostanie, można schłodzić, a kiedy stężeje, pokroić i grillować, smażyć lub piec.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE