Naleśniki z sosem z orzechów laskowych

Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 28)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 1 filiżanka mąki pszennej albo orkiszowej
- półtorej filiżanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- pół filiżanki wiórków kokosowych
- 2 jajka
- ćwierć filiżanki oleju z otrębów ryżowych albo z krokosza
- 3 filiżanki mleka sojowego, z komosy albo migdałowego
- olej z otrębów ryżowych do smażenia
Przygotowanie:
Obie mąki, cynamon i sól przesiać do miski. Dodać wiórki kokosowe. W drugiej misce ubić jajka z olejem i mlekiem. Powoli dodawać sypkie składniki. Powinno powstać gładkie, dość gęste ciasto.
Rozgrzać i natłuścić patelnię. Rozprowadzić na niej pół filiżanki ciasta. Smażyć i po minucie odwrócić. W taki sam sposób przygotować pozostałe naleśniki.
Masło orzechowe wymieszać z syropem i ekstraktem waniliowym. Mieszając powoli wlać likier i gorącą wodę.
Każdy naleśnik polać sosem i złożyć na cztery.
Rozgrzać i natłuścić patelnię. Rozprowadzić na niej pół filiżanki ciasta. Smażyć i po minucie odwrócić. W taki sam sposób przygotować pozostałe naleśniki.
Masło orzechowe wymieszać z syropem i ekstraktem waniliowym. Mieszając powoli wlać likier i gorącą wodę.
Każdy naleśnik polać sosem i złożyć na cztery.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE
Komentarze