Pudding bananowy

Pudding bananowy
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Bill Granger

Seria kulinarna:
Kuchnia Billa Początki (odc.1)
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska

Przepis


Polewa
filiżanka wody
¾ filiżanki brązowego cukru
¼ filiżanki syropu z trzciny cukrowej

Ciasto
filiżanka mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
½ filiżanki cukru pudru szczypta soli
¾ filiżanki mleka
85g masła, jajko
łyżeczka ekstraktu waniliowego
banany
dodatek: lody waniliowe

Przygotowanie
Przygotować polewę-wymieszać wodę, cukier i syrop z trzciny cukrowej. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Mieszając wlewać mleko i przestudzone stopione masło. Dodać lekko roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy wymieszać. Dodać banana rozgniecionego widelcem. Bananów nie należy rozgniatać na miazgę, powinny zostać wyczuwalne grudki. Ciasto przelać do żaroodpornego naczynia i polać syropem. Podczas pieczenia część syropu spłynie na dno formy i utworzy sos. Piec przez 30 minut. Podawać w małych miseczkach, polany sosem, z lodami waniliowymi.

© Bill Granger 2006

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE