Złocista pavlova

Złocista pavlova
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 5)
Trudność:
Rodzaj dania:
Bezy
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina, 35 minut

Składniki:

  • 125 ml (½ szklanki) wody

  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 4 białka jaj
  • 180 g cukru
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 250 ml (1 szklanka) kremówki
  • 2 owoce akki
  • 1 nektarynka, obrana i pokrojona na na kawałki
  • 1 banan, grubo krojony
  • 1 plaster mango, pocięty w cienkie paski
  • ⅓ szklanki kawałków asyminy
  • ⅓ szklanki kawałków ananasa
  • 1 marakuja

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 130ºC.

Do małego rondla wlej wodę i zagotuj na dużym ogniu. W tym czasie wymieszaj w małej misce mąkę kukurydzianą z octem. Mieszając nieprzerwanie dodaj miksturę kukurydzianą do rondla i mieszaj kolejne 20 sekund, aż wszystko się połączy.

Ubij białka na miękką pianę. W trakcie ubijania dodaj cukier. Zmniejsz obroty miksera, dodaj pastę kukurydzianą, sól, ekstrakt waniliowy i ubijaj dalej.

W tym czasie na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 18 centymetrów i połóż rysunkiem do dołu na blasze do pieczenia. Nałóż na papier mieszankę bezową w obrębie narysowanego kształtu.

Piecz 75 minut, a potem zostaw do całkowitego ostygnięcia. Ostrożnie przenieś bezę na podstawkę do torów.

Ubij śmietanę na miękko. Nałóż na bezę, a na niej ułóż owoce. Podawaj natychmiast.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE