Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi

Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Bill Granger

Seria kulinarna:
Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska

Przepis



Racuszki
½ filiżanki mąki
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki mielonych nasion kolendry
jajko
125 ml gazowanej wody mineralnej
marchewka
świeża papryczka chilli
świeża kolendra
dymka

Dressing
jogurt naturalny
sok z limonki
kilka kropel oliwy
sól morska
pieprz
do dekoracji: przegrzebki

Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z przyprawami. Wlać lekko roztrzepane jajko i wodę mineralną, wymieszać trzepaczką. Dodać warzywa: marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, drobno pokrojone chilli i dymkę oraz posiekaną kolendrę. Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy. Łyżeczką układać małe porcje warzyw w cieście na patelni. Usmażyć z obu stron na złoto, ułożyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Wyjąć przegrzebki z muszli, polać oliwą i podsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron przez około 30 sekund. Sporządzić dressing: jogurt wymieszać z sokiem limonki, pokropić oliwą, doprawić solą morską i pieprzem. Przed podaniem ułożyć racuszki na kupkach świeżej rzeżuchy, udekorować przegrzebkami i polać dressingiem.

© Bill Granger 2006

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE