Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi

Oceń przepis:
Przygotował:
Bill Granger
- Seria kulinarna:
- Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia australijska
Przygotowanie:
Racuszki
½ filiżanki mąki
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki mielonych nasion kolendry
jajko
125 ml gazowanej wody mineralnej
marchewka
świeża papryczka chilli
świeża kolendra
dymka
Dressing
jogurt naturalny
sok z limonki
kilka kropel oliwy
sól morska
pieprz
do dekoracji: przegrzebki
Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z przyprawami. Wlać lekko roztrzepane jajko i wodę mineralną, wymieszać trzepaczką. Dodać warzywa: marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, drobno pokrojone chilli i dymkę oraz posiekaną kolendrę. Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy. Łyżeczką układać małe porcje warzyw w cieście na patelni. Usmażyć z obu stron na złoto, ułożyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Wyjąć przegrzebki z muszli, polać oliwą i podsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron przez około 30 sekund. Sporządzić dressing: jogurt wymieszać z sokiem limonki, pokropić oliwą, doprawić solą morską i pieprzem. Przed podaniem ułożyć racuszki na kupkach świeżej rzeżuchy, udekorować przegrzebkami i polać dressingiem.
© Bill Granger 2006
Zobacz również...
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze