Otrębowe kotlety mielone i chlebek z otrębami

Otrębowe kotlety mielone i chlebek z otrębami
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotowanie:

Otrębowe kotlety mielone:
1/2 kg szynki mielonej
1 jajko (najlepiej od mojej zielononóżki)
po 2 łyżki otrębów owsianych i pszennych
posiekane: mięta (ewentualnie pół łyżeczki suszonej), natka pietruszka i szczypiorek
otręby pszenne do panierki

Przygotowanie:
Szynkę mieloną wyrabiamy z jajkiem, otrębami i ziołami. Formujemy masę na patyczkach do szaszłyków, obtaczamy w otrębach pszennych i smażymy na patelni. Podajemy z mizerią (jogurt i starte na grubych oczkach ogórki). Pyszne i zadziwiająco chrupiące.

Chlebek z otrębami (idealny do domowych kebabów z polędwiczki wieprzowej)
1/2 kg mąki
1/2 szklanki otrębów pszennych
szklanka ciepłej wody
20 g drożdży
2 łyżki oleju
łyżeczka brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, z cukrem i solą. Dodajemy stopniowo mąkę, otręby i olej. Ciasto powinno odchodzić od rąk, jeśli się klei to dodajemy jeszcze trochę mąki. Zostawiamy na 40 minut - powinno potroić objętość. Pieczemy w nagrzanych piekarniku w 180 stopniach ok. 20 minut. Pyszny jest przekrojony i nadziany mięsem i warzywami :) To ciasto jest również świetne na pizzę, wystarczy je rozwałkować, uformować koło, nałożyć dodatki (np. oscypek, suchą kiełbasę i pomidorki) i piec 10-15 minut w nagrzanym piekarniku.

Anna Czerwińska

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE