Paella pacyficzna

Paella pacyficzna
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Adam Liaw

Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Antypody (odc. 6)
Trudność:
Kuchnia świata:
Kuchnia australijska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina, 10 minut

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na dużej patelni na dużym ogniu. Dodaj paprykę, cebulę i czosnek i smaż przez 5 minut, aż wszystko zrobi się złociste. Dodaj pomidory, dopraw solą i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 15 minut, aż składniki się skarmelizują.

Dodaj wieprzowinę i kurczaka i gotuj przez 3 minuty na brązowy kolor. Dodaj tymianek, liście laurowe i paprykę. Wymieszaj. Zdeglasuj patelnię białym winem, skrobiąc drewnianą łyżką jej dno. Dodaj wywar i szafran i zagotuj. Dodaj ryż uważając, żeby żadne ziarenko nie wystawało ponad powierzchnię wywaru. Dopraw solą i gotuj dalej. Kiedy ryż zacznie wypływać na powierzchnię, rozłóż na wierzchu krewetki, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 8-10 minut. Dodaj groszek i połóż na wierzchu ostrygi, wciskając je w ryż.

Aby zrobić masło Cassino, wymieszaj jego składniki w misce. Nałóż masło do każdej muszli z ostrygą. Poczekaj 5 minut, aż ostrygi lekko się zagrzeją, a masło roztopi.

Paellę podawaj natychmiast.

Uwaga
Ryż Koshihikari jest często sprzedawany jako ryż do sushi. Można też być ryż calasparra albo bomba.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE